Bridge climb

Van Hans, Delwyn en Jessica hebben we als huwelijkscadeau een bridge climb gekregen. Dit betekend dat je met een overall aan en een ketting om je te zekeren over de boog van de Sydney Harbour Bridge gaat lopen. Dit is echt heel gaaf.

We beginnen met het invullen van een formulier over de aansprakelijkheid. Vervolgens moeten we een ademtest doen, zodat ze er zeker van zijn dat we nuchter zijn. Alle losse voorwerpen die we bij ons hebben moeten we in een locker doen. Ook om daar zeker van het zijn moeten we eerst nog door een metaaldetector. Dus geen datalogger mee de brug op :(

On top of Harbour Bridge with view of Opera House

On top of Harbour Bridge with view of Opera House


On top of Harbour Bridge with view of the city

On top of Harbour Bridge with view of the city

We krijgen een pak aan en de riem met de kabel om je te zekeren aan de brug. Je wordt gezekerd aan een stalen kabel die langs de hele route loopt. Je kan dus tijdens de tocht niet meer van plek in de groep wisselen. Alle spullen worden aan het pak gemaakt, je zonnebril, petje, zakdoek(?) en uiteindelijk de radio. Via de radio kan de excursieleider dingen uitleggen over de brug.

Het eerste stuk op de brug is het engste. Dit is nog niet eens heel hoog, maar loopt over een hele smalle catwalk onder de “South Approach Span” door. Het is het stuk van de grond tot de eerste pylon. The pylons zijn overigens alleen voor de zier. Ze dragen niets bij aan de constructie van de brug.

Nadat we door de pylon zijn gelopen moeten we via een aantal ladders, tussen het wegdek door, naar het begin van de boog klimmen. Als we aan het begin van de boog staan is het uitzicht al geweldig. We moeten eerst (wegens werkzaamheden) aan de west kant omhoog lopen. Halverwege is er een oversteek gemaakt naar de oostboog over de 8 rijbanen over een catwalk van metalen roosters. Als je naar beneden kijkt zie je het verkeer onder je door schieten. Als je opzij kijkt door de brug krijg je een mooi zicht op de constructie van de brug.

De rest van de weg omhoog lopen we aan de oostkant van de brug. Deze geeft uitzicht over de stad en het opera house. Het uitzicht vanaf de top is geweldig en we zijn blij dat we het gehaald hebben. De weg terug gaat wat soepeler, alhoewel de groepsleider aankondigd dat we nog een uur nodig hebben voor de route terug.

Na ongeveer 3 uur komen we terug in het gebouw van de bridgeclimb organisatie. Het was echt een geweldige ervaring.